Aktermonterad Elmotor För Sötvatten

Elmotorer till båt är egenligen en mycket enkel konstruktion de består av reglage, en propell och en elektrisk motor. Eftersom de drivs med batterier istället för bensin, och generellt sett är mycket mindre och mindre kraftfulla, används de vanligtvis för att navigera tystare för att bla inte skrämma närliggande fisk. Detta är ett mycket användbart verktyg för sportfiskare av alla erfarenhetsnivåer och en mycket värdefull uppgradering att överväga. Fortsättning längre ned. 

Handla enligt
Shoppingalternativ
Visa som Rutnät Lista

1 Vara

Fallande ordning
Per sida

I en artikel från Scientific American från 1985: "Kort beskrivet består den av ett svängbart rör som är ledat i båtens akter, precis som en åra används den att ro. Röret innehåller en flexibel axel som består av tre fjädrar av fosforbrons. Detta rör går ner i vattnet, där en propell drivs, och i den övre änden är en elektrisk motor fäst, som själv drivs av batterier. "

 

Varumärket Minn Kota (namngivet efter deras närhet till Minnesota och North Dakota) har gjort elektriska trollingmotorer sedan 1930-talet. Och är således världsledande inom trollingmotorer och frontmonterade elmotorer.

 

Jämföra trollingmotorer med utombordsmotorer?

Den första skillnaden är hur deras effekt mäts. Medans en utombordsmotor mäts i hästkrafter, använder en trollmotor en annan måttenhet som kallas ”pounds of trust” och förkortas lbs. En högre lbs innebär att motorn har högre drivkraft och är således mer kraftfull. Motorerna tillverkas och med olika spänning, mestadels för att klara av större drivkraft. Så även här - ett högre tal betyder oftast att det är mer kraftfullt.

 

Det handlar inte om det ena eller det andra, du kan ha båda. De tjänar olika syften. En vanlig trollmotor kommer inte att skicka iväg dig som en raket på vattnet och är inte gjord för att färdas i höga hastigheter i längre stunder utan mer för långsamma hastigheter under lång tid. Tex vid trollingfiske eller liknande.

 

De är populära bland sportfiskare på grund av att de är tystare och orsakar mindre rörelse och vibrationer i vattnet.

 

Hur mycket ström ska din trollingmotor ha?

Det beror främst på modell naturligtvis, men generellt sett är det en bra idé att köpa en så stor motor som du bekvämt har råd och plats med, även om du inte alltid använder det är det skönt att veta att de finns lite extra där när du behöver den extra pushen.

I ditt sökande kanske du ser 12v-modeller, 24-volt-modeller, 36-volt-modeller och till och med hybrider som en 12/24 volt-trollingmotorer. Högre spänning möjliggör kraftigare motor, vilket skapar mer kraft(lbs). Mer är oftast bättre, men det finns fördelar och nackdelar. Du måste ta hänsyn till din batteribank, till exempel om du har en kraftigare motor. Vi återkommer till de alderless strax.

Hur man styr en trollingmotor?

Det finns ett antal olika sätt att styra, och det beror på vilket som passar dig bäst.

Det finns modeller som du styr för hand dvs rorkult, medan andra använder fotkontroll eller för aktermonterade motorer kopplas ihop med din befintliga bensinmotor och använder samma styrsystem. Det handlar om vad som är bekvämt för dig och vad som passar på just din båt samt om du vill ha händerna fria eller om det inte är riktigt är en prioritering.

Det finns också fjärrstyrda trollmotorer tillgängliga.

Den sista steget, åtminstone för tillfället, är de modeller som faktiskt har en autopilotfunktion så att du inte behöver styra dem själv alls!

 

Information om batterier

Du bör ha ett extra batteri ombord för att köra din trollingmotor, stället för att ha bara det batteri som du använder för att starta motorn på din båt. Detta är även bra om du har ekolod i båten som dom flesta sportfiskare har. Då undviker du helt att du får störning på ekolodet pga elmotorn då dom går på två helt skillda elsystem. Mer än ett djupcykelbatteri dedikerat till din motor är också en ganska bra idé, åtminstone om du ska vara ute på vattnet under längre perioder.

Vi strävar efter att ha ett stort sortiment av dessa motorer som kan tillgodose både din budget och dina behov lika. Vi står bakom de produkter som vi säljer och ser fram emot möjligheten att hjälpa dig att få ut det mesta av din tid ute på vattnet. Att skapa minnesvärda upplevelser händer oavsett om du har den senaste utrustningen eller inte, men att ha en motor och en motor som du kan räkna med kan hjälpa till att minimera de negativa upplevelserna. Dessutom hjälper den dig att fånga mer fisk! Så de är ju ännu bättre! Du hittar vårat sortiment av Trolling motorer och Frontmonterade elmotorer HÄR!

 

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB