Elmotor & Trollingmotor

Om Trolling Motorer

Trollingmotorer är elektriska utombordsmotorer som trycker (eller drar) fram fiskebåtar, pontongbåtar, små segbåtar och andra små fartyg. De flesta använder externa 12V djupcykelbatterier individuellt eller seriekopplade för att öka spänningen från 12V till 24V eller 36V. Kampetorp Marin & Fritid erbjuder trollmotorer av Minn Kota och Motorguide.

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 273

Fallande ordning
Sida
Per sida

Hur väljer man rigglängd?

Att välja rätt rigglängd är viktigt så att din elektriska motor inte kaviterar. Tumregeln är att mitten av motorsektionen ska vara nedsänkt 23 cm. I allmänhet är val av axellängd mer kritiskt för frontmonterade motorer jämfört med aktermonterad motorer. De flesta akterspeglar har samma mått och samma avstånd till vattnet, och Minn Kotas / Motorguides standardrigglängder bör vara tillräckliga. Med frontmonterade motorer blir det mycket större variation i kraven på axellängd. Minn Kota har utvecklat en guide för val av axellängd, som visas i avsnitten Minn Kota Bow-Mount och Transom-Mount. Denna guide kräver att fiskaren bara vet det ungefärliga avståndet från båtens däck till vattenlinjen. 


* Lägg till 125 mm i vattenlinjemätningen för fiske i grov sjö. Lägg till 300 mm I vattenlinjen när du styr med handkontroll medans du star upp. 

Hur en trollingmotor fungerar?

Elektrisk ström skapar ett magnetfält som driver permanentmagnetmotorn i propellernavet, vilket vrider propellern. Trollmotorer slås på och av ofta och kör ibland bara några sekunder för att manövrera långsamt eller för att hålla båten stadigt på en plats.

 

Trollingmotorkomponenter

  • Motorhuvudet ovanpå motoraggregatet innehåller det elektriska kretskortet, som styr motorens funktioner dvs ”hjärnan”.
  • Axeln ”shaft” ansluter motorhuvudet och propellnavet. Den är ihålig och fungerar som en kabelledning. Det kan vara tillverkat av aluminium, krom, rostfritt stål eller grafitkomposit. Kompositaxlar är lätta, styva, slagtåliga och extremt hållbara, men kan utveckla styrmoment i kraftfulla motorer.
  • Det vattentäta propellnavet innehåller elmotorn och propelleraxeln.
  • Propeller kan ha två, tre eller fyra blad. Ogräsfria proppellrar har specialformade främre kanter för att förhindra vass och ogräs från att fastna.

 

Vad du ska leta efter

Monteringsplats: Bogmonterade motorer är praktiska om fisket främst bedrivs i en öppen båt eller på fördäck på tex en ”bassbåt”. För att förhindra skador vid kollision, tillåter ett fjäderbelastat fäste motorn att svänga bort vid grundstötning. På mindre båtar eller på lätta segelbåtar fungerar trollmotorn ofta som hjälpmotor och är monterad på akterspegeln där den kan manövreras med en rorkult eller kopplad till de befintliga styrsystemet och manuvreras från cockpiten. Aktermonterade motorer har också fästen som kan justeras till olika vinklar och höjder så att proppellern är nedsänkt på rätt djup. De finns även elmotorer som man fäster direkt i sin utombordare eller drev och är fästa på toppen av kaviteringsplattan. De fälls ur vattnet när den primära motorn går.

Sötvatten kontra saltvatten: Trollingmotorer kategoriseras efter deras monteringsläge och miljön de är anpassade för. Saltvattensmotorer tex Minn Kotas Riptide serie är skyddade mot korrosion och har bättre tätningar på de mekaniska och elektriska komponenterna.

 

Axellängd: Standardrigglängden för trollingmotorer är 42 tum. För att hitta rätt längd för din båt, mät avståndet från toppen på akterspegeln till vattnet, tillsätt sedan 16 tum (för MotorGuide) eller 20 tum (för Minn Kota) och välj närmaste modelleb av respective tillverkare. Vi rekommenderar längre rigglängd vid använding i grov sjö så att prppellern förblir under ytan när båten rullar. Sträva efter att navet är ungefär sex tum under vattenytan. Finjustera motorens vertikala läge med justeringen på motorfästet.

 

Drivkraft: Prestanda för elektriska trollmotorer är värderade i pound drivkraft (lb). Som tumregel motsvarar 72 till 75 pound drivkraft ungefär en hästkraft eller 746 watt elkraft. En typisk 12V-motor som drar 60 ampere förbrukar cirka 720 watt. Strömekvationen är lätt: ju högre spänning, desto högre drivkraft. Trollingmotorer erbjuds i 12V-, 12V / 24V-, 24V- och 36V-versioner, med de kraftfullaste som erbjuder mer än 100 pounds kraft, vilket gör dem lämpliga för att flytta tunga fartyg som pontongbåtar. Maximal drivkraft vid olika spänningar är ungefär 12V / 55lb., 24V / 75lb. och 36V / 109 Ib.

 

Välj rätt storlek: Större är alltid bättre. Större båtar behöver mer kraft, men vi rekommenderar att du äve tänker på vågverkan, vind och ström när du väljer en trollingmotor. Att välja en större motor har sina fördelar eftersom starkare motorer går mer effektivt vid lägre hastigheter och ger en extra säkerhet för hantering av vind, vågor och ström. Vi rekommenderar minst fem pounds kraft för varje 200 kilo av ett båtens bruttovikt.

 

Strömförbrukning: Tänk på storleken på din båt, hur mycket batterikapacitet du säkert kan installera för att uppfylla energikraven från din trollingmotor och om du kommer att kunna ladda batterierna under färd eller inte. Kontrollera ampere förbrukningen för de modeller du har i åtanke. En 24V-modell med 54 lb. dragkraft drar bara 28 ampere, medan en 12V-modell med 44 lb. av dragkraft kan dra 36 ampere. Tumregeln är att större motorer kräver mer batterikapacitet. Om du fiskar från gryning till skymning med en båt på 16 fot eller större, kommer du förmodligen att vilja ha 24V motor. Mer seriösa fiskare som tillbringar mycket tid på vattnet kommer att uppskatta uthålligheten pch den extra drivkraften hos en 36V motor.

 

Reglage och kontroll: För styrning och reglage har aktermonterade motorer vanligtvis rorkult. En annan variant är ett handtag i flera lägen med en reglerkontroller för på / av och hastighet. Bogmonterade motorer kan vara utrustade med en mekanisk eller elektrisk fotpedal som möjliggör ”handfree” drift så att fiskare kan fokusera på fiske. Vi föredrar trådlösa fjärrkontroller eftersom de sänder radiosignaler till motorhuvudet så att motorn kan manövreras var som helst på båten utan sladdar eller kablar att gå över. Fri rörlighet ökar också säkerheten, eftersom den möjliggör bättre viktfördelning på båten och mindre att snubbla i. Två andra coola kontrollfunktioner som vi rekommenderar är en momentomkopplare för korta effektutbrott, vilket hjälper till att placera om båten och en bypassbrytare för att köra motorn med konstant hög hastighet.

 

Pulsmodulering: refereras av MotorGuide som "Digital Guardian" och av Minn Kota som "Maximizer" ökar en trollmotors energieffektivitet vid långsammare hastigheter genom att ändra inkommande ström till pulserande ström, vilket gör att motorn kan köras i oändligt varierande hastigheter utan ström förlust som orsakats av växlarnas motstånd. Digital teknik minskar också störningar i ekolod, som kan vara ett problem med analoga motorer.

 

Autopilotkompatibilitet: När du fiskar, följer strandlinjer eller sandbankar på avstånd eller håller båten stilla ovanför ett rev, grund eller vrak där de stora gömmer sig, kräver normalt en dedikerad förare. Om du fiskar ensam kan det här jobbet hanteras av en autopilot.

 

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB