Inverter

Invertrar är värda sitt köp i många avseenden, främst för att du sparar pengar på extraköp av dyra 12V-enheter. Korttidsapparater, såsom mikrovågsugnar, borrmaskiner, multiverktyg och elektronik med laddstationer är särskilt lämpliga för drift med växelriktare.

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 134

Fallande ordning
Sida
Per sida

Inverter

-230 volt ombord

Vem vill gå ombord utan sin bärbara dator nuförtiden? Att installera en mikrovågsugn ombord gör matlagning till sjöss inte bara ett nöje, utan det bidrar också i hög grad till säkerheten ombord också. Även om din yacht har en inbyggd generator, kan en inverter med en växlingsstation av lämplig storlek ta över den kortsiktiga driften av dessa enheter.

Invertrar är uppdelade i två grupper:

  1. Trapetsformade invertrar:

"Kontrollvärden" lämpar sig väl för enkla apparater utan mikroelektronik. Känsliga enheter som tvättmaskiner, torktumlare, DVD-spelare eller plasma-TV kan skadas av förenklade "smutsiga" sinuskurvor.

Sinusvågsinvertrar:

Dessa enheter har "rena" sinuskurvor och är lämpliga för nästan alla enheter. Enheter med hög startström, såsom pumpar, kylskåp, kompressorer etc. kräver 10-20 gånger högre inverteringseffekt än den nominella effekten som anges på enheterna.

Vad ska jag tänka på vid installationen av min inverter?

Under monteringen är det viktigt att säkerställa användningen av kabeltvärsnitt av lämplig storlek. 12V / 24V anslutningskabeln till växelriktaren ska tvinnas ihop för att undvika störningar i det elektriska systemet.

Vid fast installation rekommenderas drift med fjärrkontroll och av säkerhetsskäl bör man installera en automatisk växelstation på alla enheter utan prioritetskretsar.

Hur fungerar em inverter?

En inverter byter likström som lagras ien båts batteribank till växelström (230v). Växelström används för att driva vanliga hushållsverktyg, elektriska produkter ombord på båten. Generatorer producerar också växelström, så varför inte använda en generator för detta istället?

Medan både inverter och generatorer skapar växelströmselektricitet, dock är invertrar bättre för varierande efterfrågan och belastning upp till 2000 till 3000 watt. Till skillad från generatorer som drivs på fosila bränslen är invertrar mycket tysta, kräver i stort sett inget underhåll och är enkla att installera. Dock påverkas din inverters effektivitet av din batterikapacitet. 

Du kan kombinera din inverter med en generator. Generatorn drivs under tidspunkter med hög belastning. DU kan sedan byta under tider med lägre belastning till invertern som kan leverera tyst ström. 

Var ska växelriktaren placeras?

Vi rekommenderar att du installerar en fastmonterad växelriktare högst 10 tum från batteribanken för att undvika spänningsfall eller för stora kablar. Omformarna är inte tändskyddade, så de är inte säkra för installation i bensinmotorrum, men kan installeras i ett dieselmotorutrymme. I allmänhet bör du välja en plats som är sval, torr, väl ventilerad och säker från explosiva gaser som produceras av batterier, motorer och bränslen.

Inverter- Hur effektiv är den?

Växelriktarens effektivitet är en klassificering av hur mycket av likströmsenergin som omvandlas till användbar växelström, från cirka 85 till 95 procent, varav 90 procent ungefär är genomsnittet. Vi listar maximal effektivitet i vår årliga katalogtabell.

Effektivitetsbetyg skapas ofta med en resistiv belastning (i princip en glödlampa eller en elektrisk värmare). När vi kör laster som motorer delar vi upp effektiviteten i två delar: effektiviteten hos den inverter som vi nämnde ovan och effektiviteten hos vågformen. Vågformseffektivitet innebär att de flesta motorer och många elektroniska apparater går bättre och använder mindre ström med en ren sinusvåg. Vanligtvis förbrukar en elmotor (som en pump eller ett kylskåp) 15 till 20 procent mer ström med en modifierad sinusvåg än med en omodifierad sinusvåg. När du väljer en växelriktare baserat på effektivitet bör du också överväga vilken typ av apparater du oftast kommer att använda.

Effektfaktorer och generatorer: Laddaren i en växelriktare / laddare har en stor induktiv belastning för en liten generator (under 8 kW). Laddare med hög "effektfaktor" är önskvärda eftersom de är mindre känsliga för toppspänning och behöver mindre växelström. Xantrex rekommenderar att en generator har 2,5 gånger dimension av laddarens effektuttag.

Hur mycket batterikapacitet behöver jag?

Designregel: För att vara effektiv rekommenderar vi att växelriktare har tillgång till en batteribank som är 20 procent så stor i amp-timmar som omformarens storlek i watt. Detta innebär att en 1000-watts växelriktare ska stödjas av minst 200 Ah batterikapacitet.

Motivet bakom denna regel är att växelriktare använder cirka 100 Ah el för varje 1000 wattimmars användning. Så om en 1000 watt växelriktare användes vid sin maximala kapacitet i en timme, skulle den förbruka 100 Ah. Detta skulle ladda ur ett 200Ah-batteri med 50% om det startade fulladdat. Detta är ett rekommenderat minimum: som vanligt är mer batterikapacitet bättre.

Inverter från Victron

Inverter från Victron till båten. Brett utbud av olika invertrar till båten med snabba leveranser.

Phoenix Smart IP43 Charger

Vad ska jag tänka på vid installationen av min växelriktare?

Under monteringen är det viktigt att säkerställa användningen av kabeltvärsnitt av lämplig storlek. 12V / 24V anslutningskabeln till växelriktaren ska tvinnas ihop för att undvika störningar i det elektriska systemet.

Vid fast installation rekommenderas drift med fjärrkontroll och av säkerhetsskäl bör man installera en automatisk växelstation på alla enheter utan prioritetskretsar.

Se nedan våra olika kategorier!

Inverter DC/AC

Inverter DC/DCC

Inverter & Laddare

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB