Ankarspel
Ankarspel eller ankarvinschar är ofta oumbärliga hjälpmedel i alla ankarmanöver. Viktigt här är att den typ av ankarspel du köper har en kraft och form som passar din båt och dina farvatten. Vi har ett brett utbud av ankarspel i vår webbutik - inklusive klassiska manuella ankarspel, kraftfulla elektriska ankarspel, horisontella eller vertikala ankarspel.
- Lewmar V4-V5 - kättinghjul, 201, 8mmReducerat pris 5 129,00 kr Ordinarie pris 5 300,00 kr
- PRO-Series/Fish Bearing Kit G1Reducerat pris 1 355,00 kr Ordinarie pris 1 405,00 kr
Lewmar ankarspel
Lewmar är en ledande tillverkare av ankarspel för båtar och är känt för att producera högkvalitativa produkter som är designade för att uppfylla de krävande behoven hos båtägare. I denna artikel kommer vi att diskutera fördelarna med att använda Lewmar ankarspel, samt vilka faktorer som är viktiga att överväga när man väljer ett.
Fördelarna med Lewmar ankarspel
Lewmar ankarspel är en av de mest pålitliga och robusta ankarspelen på marknaden idag. Lewmar har över 60 års erfarenhet av att tillverka ankarspel och har utvecklat en produkt som är både effektiv och hållbar.
Lewmar ankarspel är också lättanvända och erbjuder enkel kontroll och justering av ankaret. De är också utrustade med en mängd olika funktioner, inklusive möjligheten att kontrollera hastigheten på vinschen och justera riktningen på ankaret. Detta gör Lewmar ankarspel till ett mångsidigt verktyg för alla båtägare som vill ha säkert och effektivt ankande.
Faktorer att överväga när du väljer ett Lewmar ankarspel
När du väljer ett Lewmar ankarspel finns det flera faktorer att överväga. Först och främst bör du tänka på vilken typ av båt du har och dess storlek. Lewmar ankarspel finns i olika storlekar och kapaciteter för att passa olika typer av båtar.
För det andra bör du tänka på vilken typ av ankarspel du vill ha. Lewmar erbjuder ett brett utbud av ankarspel, från manuella till elektriska, beroende på dina behov och preferenser.
Ankarspelets Dragkraft
Lewmar rekommenderar att ett ankarspels maximala lastkapacitet är fyra gånger den vanliga "arbetsbelastningen" – dvs. ankare, ankarlina och kättingens kombinerade vikt. Det vill säga en 33 fots båt med en 15kg Deltaankare, 50m 14mm ankarlina med 10m kätting och ett schackel, med en total markvikt på 62kg, skulle välja ett ankarspel med minst 248 kg dragkraft (62 kg markvikt gånger fyra). Om ankare + lina är för tungt eller nära ankarspelets maximala dragkraft, eller om båten har mycket vindfång och / eller vikt, gå då upp ett steg i storlek på ankarspelet.
Storleken på ditt ankerlåda och tillgängligt fall
Mät djupet på ankarlådan för att bestämma längden på tillgängligt "fall" (avståndet mellan toppen av ankarlådan och toppen av ankarlinan när allt är helt indraget). Detta är den viktigaste mätningen du gör och som hjälper dig att bestämma vilken modell på ankarspel du skall välja.
Horisontellt eller vertikalt ankarspel?
Horisontella ankarspel: det mest fristående ankarspelet på däck. Du behöver bara borra hål i däcket för kedjeröret, kablage och bultarna. Installation är enklare än med vertikala ankarspel. Horisontella modeller är bra för båtar med små eller ovanligt formade ankarlådor, vanligtvis behövs ett lägsta fall på endast 12 ". Ankarlinan går in i hjulet och gör en 90 ° sväng när den matar ner i ankarlådan. Mycket stora ankarspel och dom flesta manuella ankarspel är horisontella. Monteringen av ankarrullen på horisontella ankarspel är mycket viktig eftersom dom inte kan fungerar bra om ankarlinan matas från sidan.
Välj ett ankarspel som passar ditt ankare!
Kätting: alla kättinghjul är självkalibrerande, på grund av kedjans utformning när den går in i fickorna i kättinghjulet, och är självstuvande eftersom kedjans vikt får den att falla genom kedjeröret ner i ankarlådan. Många större båtar föredrar kätting hela vägen. Den är mycket slitstark, ligger på botten under de flesta förhållanden och har väldigt hög brottstyrka. Den är också tung vilket gör att du får mindre ryck vi hård vind men den är också dyrare än en ankarlina, dock så behöver du inte byta kättingen efter några år som du behöver med ankarlinan när den börjar bli sliten.
Lina och kätting: Ankarspel för både kätting och lina använder ett hjul som är uppbyggda med normala kedjefickor och V-formade spår i mitten för lina. Detta kräver att din anakarlina splitsas direkt till kedjans sista länk. Detta kan vara en källa till oro för vissa båtfolk, men de är dock en beprövad metod och tester som vi har genomfört har gjort oss ännu säkrare på denna metoden. Naturligtvis bör skarven kontrolleras regelbundet med avseende på slitage.
Endast rep: Enkla linvinschar låter dig svepa linan runt en trumma och använda elmotorns dragkraft. Genom att trycka på en knapp på däck eller en fotpedal drar du in ankarlinan för hand på samma sätt som du skulle göra med en segelbåts vinsch. När du är klar har du en hög med en lina på däcket som får hankas och stuvas, och du måste köra framåt för att använda ankarspelet. Även om det är användbart när ankaret sitter fast i botten, eller när du är ensam i hård vind, tycker vi inte att linvinschar / capstans ankarspel är så fördelaktigt. Självladdande linvinschar som drar linan runt en inre remskiva och släpper den rakt ner är begränsade till en eller två storlekar av treslagen ankarlina. Du är också begränsad till en kättinglängd som inte överskrider avståndet från vinschen till ankarrullen, vanligtvis några meter eller mindre, vilket vi anser är otillräckligt för de flesta båtar.
Är ankarspelet kompatibelt med din ankarlina?
Det är mycket viktigt att anpassa ankarspelet inte bara till båttypen utan även typen av ankarlina. Detta gäller både kättingens storlek och typ, så ett ankarspel som är anpassat för 8-10mm fungerar inte på 6-7mm, som har kortare och mer kompakta länkar. Många ankarspel har ett urval av kätting / linhjul, som kan specialbeställas för att passa den befintliga ankarlinan eller kättingen på din båt.
Vill du ha en fjärrstyrt ankarspel?
Slutligen, hur avgör du om du vill kunna använda ankarspelet via fjärrkontroll eller inte. Både segelbåtar och motorbåtar har ofta ankarspel i fören, men på många båtar kan det vara olägligt att manövrerar ankarspelet från fören. På vilken båt som helst kan det vara osäkert att stå på däck i grovt väder. Däckmonterade fotkontakter, belägna nära ankarspelet, är användbara även om fjärrkontroll inte önskas. Tryckknapp vid rodret är populära på motorbåtar och handhållna fjärrkontroller (antingen trådbundna eller trådlösa) kan användas på segel eller motorbåtar när fjärrdrift önskas.
Ankarspel i fören
Att ha ett ankarspel i fören är en viktig del av båtutrustningen för alla som äger en båt. Ankarspelet gör det möjligt att säkert ankra båten på önskad position och undvika onödiga skador. I denna artikel kommer vi att diskutera fördelarna med att ha ett ankarspel i fören, samt vilka faktorer som är viktiga att överväga när man väljer ett.
Fördelarna med ett ankarspel i fören
Att ha ett ankarspel i fören ger många fördelar för båtägaren. För det första möjliggör det säkert och effektivt ankning på önskad position. Detta är särskilt viktigt för båtar som används för fiske eller vattensportaktiviteter, där det är nödvändigt att kunna ankra på specifika platser. För det andra minskar ett ankarspel i fören risken för skador på båten och andra båtar. När båten är ordentligt ankrad minskar risken för att den kolliderar med andra båtar eller slår mot kajen.
Slutligen ger ett ankarspel i fören båtägaren en ökad frihet att utforska olika områden på vattnet. Istället för att vara begränsad till kajen eller bryggan kan båtägaren ankra båten var som helst på vattnet.
Faktorer att överväga när du väljer ett ankarspel i fören
När du väljer ett ankarspel i fören finns det flera faktorer att överväga. Först och främst bör du tänka på vilken typ av båt du har och dess storlek. Båtens storlek kommer att avgöra hur starkt ankarspelet behöver vara för att hålla båten på plats.
För det andra bör du tänka på typen av ankarspel som du vill ha. Det finns två huvudtyper av ankarspel att välja mellan - manuella och elektriska. Manuella ankarspel kräver fysisk ansträngning för att lyfta och sänka ankaret, medan elektriska ankarspel är utrustade med en motor som gör jobbet åt dig.
Du bör också tänka på vilken typ av ankare som passar bäst för din båt. Det finns många olika typer av ankare att välja mellan, inklusive plattform, klämma, Danforth och flera andra. Vilken typ av ankare du väljer beror på vilken typ av botten du kommer att ankra på.
Slutligen bör du överväga ankarspelets installationsprocess. Om du inte har erfarenhet av att installera ankarspel i fören, är det rekommenderat att anlita en professionell för att säkerställa att installationen görs på rätt sätt.
10 saker att tänka på när du köper ett ankarspel
Ett ankarspel, även känt som en ankarvinsch, är nyckelkomponenten i ett fullfunktionsförankringssystem. Men med så många på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Så här är 10 saker att tänka på när du köper ett ankarspel som hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut om ditt köp och njuta av år av solid service från din nya båtutrustning.
10 saker att tänka på när du köper ett ankarspel:
1) Vilken typ av kraft vill jag ha?
Det är viktigt att överväga vilken typ av kraft du vill ha från ditt ankarspel. Det finns två grundläggande alternativ, elektrisk eller manuell. Elektriska ankarspel är ofta lättare för en nybörjarseglare eftersom de drivs av ström som kommer från din båts batterier, som laddas av motordrivna generatorer eller solpaneler. Manuella vinschar använder kraftiga fjädrar för att svänga och lita på en uppsättning mänskliga armar och en hel del fysisk styrka. Det är också möjligt att köpa hybridankarspel som kombinerar manuell och eldrift i ett system.
Det är lätt att förstå varför de flesta väljer el: Få saker slår att använda fjärrkontrollen när du sitter bekvämt i din kabin. Men manuella ankarspel har sina egna fördelar. De är vanligtvis mycket billigare än elektriska modeller. De kräver ingen extern strömkälla, vilket gör dem idealiska för båtar som inte har en generator eller enkel tillgång till landström.
2) Vilken storlek behöver jag?
Storleken på ditt ankarspel är lika viktig som vilken typ av kraft du väljer. Den måste kunna hantera vikten av ditt ankare och kedja, annars kommer den inte att göra sitt jobb ordentligt. Om du inte är säker på vilken storlek ankarspel du behöver, konsultera tillverkarens specifikationer eller fråga en expert på en marintillbehörsbutik.
3) Hur viktig är kabellängden?
Hur viktig är kabellängden? Det korta svaret: en tillräckligt lång ankarkabel är viktig men mycket mindre än du kanske tror. Det är alltid bäst att köpa så mycket kabel som du har råd med, så att du har gott om utrymme för fel när du hämtar ditt ankare. Men hur ska den ankarkabeln användas på din båt? Det finns vissa preferenser du kanske vill ha i åtanke. Oavsett vilken typ av ankarspel eller blysystem du har, en dubbeländad (DE) eller enändad (SE), är det viktigt att notera att med kablar är det verkligen sant ju längre, desto bättre. Med SE-system, se till att din slutliga anslutningspunkt i fören inte är för högt upp. Om du behöver mer kabeldragning akterut kan du lägga till en "magisk" ring till ditt ankarspel som förlänger kabeln.
4) Hur många gånger kommer jag att använda den per år?
Detta är ett viktigt övervägande, eftersom det kommer att avgöra hur mycket slitage som ditt ankarspel kommer att uppleva. Om du bara använder din båt några helger varje år kan ditt ankarspel hålla i många år utan problem. Men om du använder din båt varje helg kan du räkna med att behöva byta ut ditt ankarspel tidigare.
5) Vilken typ av markutrustning har jag?
Ankarspel är designade för att fungera med en viss typ av markredskap. Om du har ett ankare av plog- eller klotyp behöver du ett ankarspel med dragspel eller zigenarhuvud som kan hantera formen och storleken på just det ankaret. Du behöver ett ankarspel med en horisontell kapstan om du har ett ankare av Danforth- eller svamptyp.
6) Vilken typ av segling gör jag?
Den typ av segling du gör kommer också att påverka vilken typ av ankarspel du behöver. Om du seglar mycket på kusten eller till havs behöver du ett ankarspel med hög lastkapacitet som klarar påfrestningarna från höga vindar och stora vågor. Om din segling mestadels sker i skyddat vatten räcker det med ett ankarspel med lägre kapacitet.
7) Har jag råd?
Om du planerar att köpa ett ankarspel av hög kvalitet är det ingen liten investering, så du vill se till att den passar din budget. Det bästa sättet att göra det är att ta reda på hur mycket pengar du har tillgängligt för ditt köp och sedan bestämma om det är ett genomförbart köp för dig. Om det är det, titta på flera märken och modeller. Nöj dig inte bara med en på grund av pris eller varumärke. Du kan alltid byta ner från en dyrare modell om det skulle behövas. Innan du förbinder dig till något, fråga dig själv: Har jag råd?
8) Är det lätt att använda?
Om du vill ha ett ankarspel som är lätt att använda, se till att du köper ett med en enkel dra-och-vev-operation. Om ditt fartyg inte har mycket av en binnacle (platsen på däck där alla dina instrument finns) och/eller du gör det mesta av din båtliv för ankar, så kanske det är vettigt att ha din ankarvinsch monterad på däck. Alla ankarspelssystem kommer säkert att missbrukas, så leta efter ett som har stora handtag och stora knappar. Om de är lätta att hitta och använda utan att ta blicken från vad som händer runt omkring dig, då är de enklare och säkrare.
9) Hur länge håller det ett ankarspel?
Den typiska båtankarvinschen är designad för årtionden av service, men nuförtiden är många båtägare mer intresserade av hur snabbt de kan installera ett nytt ankarspel än om det kommer att hålla. I de flesta fall är en stark varumärkesdesign från en välrenommerad tillverkare sannolikt din bästa insats. Leta efter de med stora trummor, höghållfasta ståldelar och överbelastningsanordningar som skyddar mot skador eller fel. Även om stora kraftiga ankarspel kan vara bäst för djupvattenförankringssituationer, fungerar små elektriska vinschar alldeles utmärkt för de flesta inombordsapplikationer.
10) Vilken typ av installation krävs?
Ankarspel finns i både däcksmonterade och bogmonterade modeller. Däcksmonterade modeller är de mest populära, eftersom de kan installeras på vilken båt som helst med platt däck. Men om du har en låg båge eller ingen binnacle, kan ett bågmonterat ankarspel vara ditt enda alternativ. När du överväger ett ankarspel, se till att ta hänsyn till vilken typ av installation som krävs. Om du är osäker på vilken typ som är bäst för dig, rådgör med en återförsäljare eller tillverkarrepresentant.
Vanliga frågor:
Vilket ankarspel ska jag köpa?
Det finns inget entydigt svar på denna fråga, eftersom vilken typ av ankarspel du behöver beror på ett antal faktorer, inklusive storleken och typen av båt du har, vilken typ av segling du gör, typen av markutrustning du har och din budget.
Hur mycket kostar ett ankarspel?
Kostnaden för ett ankarspel varierar beroende på märke, modell, storlek och funktioner. Du kan dock förvänta dig att spendera allt från 5000kr till 30 000kr för ett kvalitetsankarspel.
Hur installerar jag ett ankarspel?
Installationsprocessen för ett ankarspel varierar beroende på vilken typ och modell du har. I de flesta fall kan däcksmonterade ankarspel installeras av alla med grundläggande snickarkunskaper. Men om du har en låg båge eller ingen binnacle, kan du behöva ha ett bågmonterat ankarspel installerat av en professionell.
Är ett ankarspel nödvändigt?
Ankarspel är onödiga för varje båt, men de kan vara till stor hjälp i vissa situationer. Om du till exempel seglar mycket på kusten eller till havs är ett ankarspel med hög kapacitet viktigt. Men om din segling mestadels sker i skyddat vatten räcker det med ett ankarspel med lägre kapacitet.
Slutsats
Ankarspel är ett bra komplement till alla båtar, och det finns många faktorer att tänka på när du köper en. Genom att ha dessa 10 saker i åtanke kan du säkerställa att du gör det bästa köpet för dina behov. Om du har några frågor om ankarspel eller vill ha mer information om de modeller vi bär, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper gärna till!