AIS Mottagare & Sändare

Handla enligt
Shoppingalternativ
Varumärke
Visa som Rutnät Lista

1 Vara

Fallande ordning
Per sida

AIS transponder

AIS står för Automatic Ship Identification System. Med AIS identifierar fartyg sig själva och delar viktig statisk, dynamisk och reserelaterade data med andra deltagare i navigeringen, som till exempel omgivande fartyg, landstationer, hamnmyndigheter eller räddningsanläggningar. Ta reda på allt du behöver veta om AIS i vår AIS-guide.

 

Vad är AIS till för?

Systemet utvecklades ursprungligen för kommersiell sjöfart för att undvika kollisioner till sjöss. AIS ombord säkerställer bättre planering och beslutsfattande. Eftersom systemet dynamiskt kan övervaka den aktuella trafiksituationen på vattnet. Kurs- och hastighetsändringar för omgivande fartyg visas automatiskt och det kan beräknas när exakt två fartyg är närmast varandra, hur stort avståndet blir och hur lång tid det tar att komma dit. Nödvändiga manövrar kan enkelt koordineras via marin radio tack vare överföringen av MMSI-nummer (Maritime Mobile Service Identity). När du använder en AIS-kapabel sjökortsplotter eller larmenhet kan larm ställas in som uppmärksammar till exempel att ett fartyg närmar sig inom en mil eller en kollision kan inträffa med samma hastighet och bäring inom en förinställd tid. Genom att överföra AIS live-fartygspositioner till landstationer och trafikcentraler vid kusten kan fartygstrafiken övervakas och kontrolleras. För kuststater ger systemet också ett sätt att övervaka illegalt fiske genom fartygs- och lastdata.

 

AIS- Vill du ha klass A, klass B eller bara en mottagare?

Vill du ha klass A, klass B eller bara en mottagare?

Klass A: Fullfunktionssändare krävs för fartyg över 300 bruttotonnage som seglar internationellt och för passagerarfartyg. Ytterligare klasser av kommersiella fartyg har lagts till med dessa krav från mars 2016 (se nedan). Klass A AIS-enheter inkluderar både sändare och mottagare och sänder automatiskt varannan till tionde sekund när fartyget är på väg och var tredje minut när det ligger för ankar. Genom att sända med 20 watt använder de betydande mängder elkraft. Klass A-enheter är också ofta dyra.

Klass B: Denna klass erbjuder en något reducerad uppsättning funktioner till ett mycket lägre pris och är avsedd för fritidsbåtar och andra som inte behöver använda klass A AIS. Den är nästan identisk med klass A, förutom att klass B:

  • Har en lägre rapporteringshastighet än klass A (var 30:e sekund när du springer mer än två knop, i motsats till 10 sekunder för klass A).
  • Skickar inte fartygets destination, ETA, djupgående, IMO-nummer eller vändningshastighet.
  • Använder mindre elektrisk energi än klass A (sändare med 2W istället för 20)

Endast mottagning: Med dessa enheter kan du identifiera vilka fartyg som befinner sig i grannskapet medan de är utanför AIS-nätverket. Tänk på en mottagande enhet som är mer lik radar än en radarenhet med radarreflektor. Dessa mottagare, som endast innehåller tvåkanaliga VHF-mottagare och avkodningsprogram, är inte klass B då de inte är aktiva sändare på AIS-systemet.

Behöver du ett NMEA 2000-nätverk?

Har du ett NMEA 2000-nätverk på din båt? Ungefär hälften av AIS-enheterna i vårt sortiment är kompatibla med det senaste nätverksprotokollet, och de är även bakåtkompatibla med den äldre NMEA 0183-standarden.

Behöver du matcha märket med annan elektronik?

Har AIS speciella funktioner som bara fungerar när de är anslutna till multifunktionsskärmar av samma märke? Till exempel kan Garmins AIS 800 integreras med en Garmin-plotter och VHF-radio via NMEA 2000, så att du kan starta ett anrop till valfritt MMSI-mål direkt från plottern genom att välja funktionen "ringradio".

Behöver jag en AIS till min båt?

Bästa AIS transponder - Kampetorp marin rekommenderar

Garmin AIS 800 Klass B Transceiver är en Klass B AIS-transceiver med intern GPS-antenn. Transceivern inkluderar integrerad VHF-splitter som möjliggör användning av samma antenn för AIS och VHF. En extern plotter måste anslutas till AIS för visuell visning av närliggande sjötrafik.

Billigast AIS transponder

AIS-transponder från Vesper Marine som både är enkel att använda och installera. Med funktioner som inbyggd GPS, NMEA2000 Gateway, NMEA0183, och USB är den IPX7 klassade transpondern ett självklart val för användaren som vill ha en stabil, välbyggd och genomtänkt AIS-lösning. Läs mer om produkten och dess funktioner här.

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB