Frontmonterad Elmotor För Sötvatten

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 27

Fallande ordning
Sida
Per sida

Hur väljer man rigglängd?

Att välja rätt rigglängd är viktigt så att din elektriska motor inte kaviterar. Tumregeln är att mitten av motorsektionen ska vara nedsänkt 23 cm. I allmänhet är val av axellängd mer kritiskt för frontmonterade motorer jämfört med aktermonterad motorer. De flesta akterspeglar har samma mått och samma avstånd till vattnet, och Minn Kotas / Motorguides standardrigglängder bör vara tillräckliga. Med frontmonterade motorer blir det mycket större variation i kraven på axellängd. Minn Kota har utvecklat en guide för val av axellängd, som visas i avsnitten Minn Kota Bow-Mount och Transom-Mount. Denna guide kräver att fiskaren bara vet det ungefärliga avståndet från båtens däck till vattenlinjen. 


* Lägg till 125 mm i vattenlinjemätningen för fiske i grov sjö. Lägg till 300 mm I vattenlinjen när du styr med handkontroll medans du star upp. 

Kan min Minn Kota trollingmotor användas i saltvatten?

 

Det finns en speciell serie motorer som kan användas i salt eller bräcktvatten. Minn Kota Riptide trollingmotorer är byggda i rostfritt stål och en avancerad lackering för förbättrat korrosionsskydd. Om du använder någon av de vanliga Minn Kota-motorerna i saltvatten kan det dramatiskt minska livslängden på motorn och garantin upphör från tillverkaren. För att förlänga livslängden på din Riptide saltvattenmotor, skölj noggrant motorn med sötvatten efter varje användning i saltvatten och förvara inomhus. Lämna aldrig motorn nedsänkt i saltvatten när båten ligger förtöjd.

 

Hur viktigt är val av batteri för användning av elmotorer?

 

Batteriet är ett kritiskt element i ditt elmotorsystem. Ett högkvalitativt marinbatteri som klarar djupurladdning rekommenderas. Till skillnad från bilbatterier är marina batterier med djupurladdning utformade för att laddas ur djupare och klarar de fler gånger än vanliga fritidsbatterier. (För att förlänga batteriets livslängd ska du alltid ladda efter användning. De flesta batterier som används vid trolling går sönder pga brist på korrekt laddning.)

Vad är Ampere förbruking?

  • Ampere förbrukning är mätningen av elektrisk ström som dras från ett lagringsbatteri (eller batteri) medan motorn är i drift.
  • Minn Kotas publicerade förbrukningsdata vid faktiska förhållandena på vatten under full effekt (med alla motorns ledningar, strömbrytare och kopplingar i det elektriska systemet när testmätningen görs).
  • Ungefärlig längd på körning när man kör en motor med full effekt kan beräknas med motors förbruknings och batteriets storlek.
  • Exempel: Ett 120 Ah 12-volt batteri och en 12-volts trollingmotor som drar 30 ampere på högsta effekt kommer att kunna köras i cirka 3,4 timmar.
  • När effekten minskas, reduceras även förbrukningar vilket är ganska självklart. Så en motor som drar 30 ampere vid hög hastighet kan dra 5 ampere med den låg hastighet. Samma motor som teoretiskt går cirka 3,4 timmar med hög hastighet kan köras i över 20 timmar på låg hastigheten.

Vilken kabelstorlek ska jag använda för min trollingmotor?


Om du använder fel kabeltjocklek kommer det att bli ett spänningsfall i kabeln vilket leder till att  trollmotorn kommer få för lite ström och de blir varmgång i kablarna. Följ stegen och diagrammet nedan för att bestämma rätt kabeltjocklek: Steg 1. Kontrollera maxeffekt på din trollingmotor och runda upp till närmaste 10. Steg 2. Mät avståndet från batteriet till eluttaget eller trollingmotoranslutningen. Steg 3. Ta den uppmätta längden (steg 2) och multiplicera med två. Steg 4. Välj en kabeltjocklek som du tror kan vara tillämplig. 10AWG (6mm2) är en bra utgångspunkt.
Steg 5. Se spänningsförlustdiagrammet för att bestämma spänningsförlust per fot så att du kan matcha den kabeltjocklek som ska användas.
Steg 6. Ta kabelns längd (steg 3) x 2 = fördubblad längd. Ta den dubbla längden x spänningsförlust = total spänningsförlust.
Steg 7. Använd ekvationen för att bestämma den bästa kabeltjocklek för din installation. Det bästa kabelvalet skall vara den med lägsta spänningsförlusten.
För optimal prestanda bör spänningsförlusten vara mellan 0v och 1v, men inte större än 1v

 

 

   

Exempel: Du skall använda en 20 fot kabel i din båt, och trollmotorns maximala dragkraft är 37Amps.

Steg 1. Avrunda upp amp-förbrukningen från 37 till 40 ampere.
Steg 2. 20 fot kabel enligt mätning.
Steg 3. Ta 20 ft x 2 = 40 ft.
Steg 4. Börjar med 10AWG (6mm2). Kontrollera diagrammet ovan för 40 ampere och 10AWG.
Steg 5. Spänningsförlusten blir .0408V enligt diagrammet.
Steg 6. Ta 40 x 0,0408 = 1,632V - Ej acceptabelt, måste vara under 1V.
Prova 6AWG (16mm2). Tar man ekvationen igen blir de 0,064v som är under 1 volt, vilket är acceptabelt.

Vad är drivkraft?

Drivkraft (trust) är en statisk mätning som skrivs i pound och anger motors förmåga dra eller trycka något framför sig.
Hur jämför men drivkraft (trust) med hästkrafter? Hästkrafter är ett mått på ”rörelseenergi” som utförs. En hästkraft är en måttenhet lika med 550 fot pund "rörelseenergi" per sekund. Det finns ingen direkt korrelation mellan drivkraften och hästkraften. I motsats till vad du kanske har fått höra, är femton kilo kraft inte lika med en hästkraft. Som nämnts i den tidigare definitionen är drivkraften helt enkelt en statisk mätning av kraft.
Hur jämför tryckkraft med hastighet?

”Min kompis har en 36 lb-motor, och vi har samma båtstorlek, men hans båt är lika snabbt som min med 42 lb-motor. Varför är blir de så?"
Återigen är drivkraften helt enkelt en statisk mätning av tryck- eller dragkraft, och högre tryckkraft betyder inte nödvändigtvis större hastighet.
Hastighet är kommer ifrån proppeller-pitch och motor R.P.M.
Fast motor R.P.M. under last, och Minn Kotas 4" proppeller pitch, kan den ungefärliga hastigheten som en motor trycker / drar en liten båt beräknas såhär.

Formeln för detta är:
        .85 (4x)   x   60 = Miles per timme

Hur konverterar jag drivkraften till hästkrafter?

Många tror att ju mer kraft de får, desto snabbare går båten. Detta är inte helt sant. Med trollmotorer och utombordmotorer beror båtens hastighet (och acceleration) på hästkrafter och proppeller-pitch. Genom att ändra proppeller-pitch kan du byta acceleration mot toppfart. Minn Kotas trollingmotorer har proppellrar som är utformade för maximal acceleration. När du gasar på svarar motorn omedelbart. Detta gör att du också kan hålla båten stilla under höga vindförhållanden. Topphastigheten med Minn Kota-motorer och standard proppeller är cirka 8 km / h. Småbåtar når denna hastighet med de flesta mindre Minn Kota-motorer. Större båtar kräver Minn Kotas största modeller för att närma sig denna hastighet. Att jämföra Minn Kota-motorer med bensinutombordare är svårt eftersom de flesta utombordningsproppelrar är konstruerade för mycket högre hastighet.

Vad gör jag om jag får vibrationer proppellern?

Proppeller och axlar är inte 100% symmetriska. Ofta tar man helt enkelt bort propellern, roterar den 180 grader och monterar den igen, oftast minskar eller elimineras vibrationerna helt.

Har ni några fler frågor kring frontmonterade elmotorer tveka inte att kontakt oss! Du hittar våra kontaktuppgifter längt ner på sidan.

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB