Radar
Marinradar för fritidsbåtar
Av Kampetorp Marin, senast uppdaterad: 2019-05-29
Marinradar är det bästa system för att undvika kollision som någonsin har utvecklats för fritidsbåtar. Radarsystem låter dig "se" genom mörker, dimma och stormiga väderförhållanden. Radarenheterna har tidigare mest använts på stora fartyg men är nu kompakta, drar lite el och är dimensionerade för att passa båtar så små som 18 'i längd. I kombination med AIS (Automatic Identification System) och en modern elektronisk kartplotter med uppdaterade digitala sjökort, kan radar vara en verklig livräddare och ger en extra säkerhet ombord.
- Humminbird 2124 CHIRP RadarReducerat pris 23 889,00 kr Ordinarie pris 27 495,00 kr
- Garmin GMR™ Fantom 24Reducerat pris 30 949,00 kr Ordinarie pris 35 899,00 kr
- Garmin GMR™ 1224 xHD2Reducerat pris 66 149,00 kr Ordinarie pris 82 399,00 kr
- Garmin GMR™ Fantom 124Reducerat pris 89 209,00 kr Ordinarie pris 111 849,00 kr
- Garmin GMR Fantom 5x, Top Assy, PedestalReducerat pris 62 934,00 kr Ordinarie pris 77 949,00 kr
- Garmin GMR Fantom™ 18x radomradar, svartReducerat pris 30 739,00 kr Ordinarie pris 32 149,00 kr
- Garmin GMR Fantom™ 18x radomradar, vitReducerat pris 28 879,00 kr Ordinarie pris 30 949,00 kr
- Garmin GMR Fantom™ 24x radomradar, svartReducerat pris 36 549,00 kr Ordinarie pris 38 399,00 kr
- Garmin GMR Fantom™ 24x radomradar, vitReducerat pris 34 809,00 kr Ordinarie pris 37 099,00 kr
- Garmin GMR™ 2524 xHD2Reducerat pris 94 021,00 kr Ordinarie pris 117 699,00 kr
- Garmin GMR™ 18 HD+Reducerat pris 16 945,00 kr Ordinarie pris 19 999,00 kr
- Garmin GMR™ 18 xHDReducerat pris 20 945,00 kr Ordinarie pris 24 749,00 kr
- Garmin GMR™ 24 xHDReducerat pris 27 940,00 kr Ordinarie pris 32 149,00 kr
- Garmin GPSMAP® 1223xsv, Med radomen GMR™ 18 HD+Reducerat pris 49 800,00 kr Ordinarie pris 55 699,00 kr
- Garmin GPSMAP® 723xsv, med radomen GMR™ 18 HD+Reducerat pris 31 319,00 kr Ordinarie pris 32 949,00 kr
- Garmin GPSMAP® 923xsv, Med radomen GMR™ 18 HD+Reducerat pris 31 445,00 kr Ordinarie pris 38 399,00 kr
- Simrad HALO 24" dome radarReducerat pris 27 813,00 kr Ordinarie pris 35 090,00 kr
- Simrad HALO20+ 36 NM 20-inch pulse radarReducerat pris 25 940,00 kr Ordinarie pris 31 290,00 kr
* Var säker på att din kartplotter har stöd för radar. Simrad GO9 är kompatibel med deras radar men tex GO5 och GO7 är inte de.
En av våra kunder skrev följande recension (av en Garmin 18 HD+) som sammanfattar värdet på radar:
”Jag använder radar hela dagen utanför Stockholms kust. Att navigera i en knepig farled i dimman är nästintill omöjligt utan radar, och att lägga till radar som overlay ovanpå mitt sjökort gör det mycket enklare. Utomskärs kan jag hitta andra fiskebåtar, stora fågelflockar och hinder medan jag navigerar och fiskar. Med flera skärmar kan du lägga över radardata och visa dem separat samtidigt. Jag går inte utomskärs utan min radar! ”
Är din kartplotter kompatibel med radar?
Kompatibilitet är en viktig fråga om du funderar på att lägga till radar. Många kartplotter och GPS / fishfinder-kombinationer inklusive Garmin echoMAP-serien, Raymarine Dragonfly Pro, Lowrance Elite, Simrad GO7 och B&G Vulcan är inte kompatibla med radar.
I allmänhet kan multifunktionsskärmar använda en radarenhet, medan mindre eller mer enklare kartplottrar - särskilt de som är avsedda för inlandsfiske – kan inte de. Det är därför du måste tänka på kompatibilitet först om du funderar på en helt ny komplett kartplotterpaket till din båt eller om du funderar på att bara lägga till radar till din existerande utrustning.
Har du en motorbåt eller en segelbåt? Hur stor är din båt?
Radom, med de rörliga delarna inuti en 18 "eller 24" kupol, erbjuder bättre monteringsflexibilitet där utrymmet är begränsat. Horisontell strålbredd mellan 3,5 ° och 7 ° ger tillräckligt skarp upplösning, även om små intilliggande mål kan klumpas samman. Radomer är bäst för walk-around fiskebåtar, RIB, mindre kryssare eller segelbåt. För seglare är en radome säker runt dina fall och segel eftersom det inte finns några yttre rörliga delar. De använder också mindre ström än öppna radar, ett viktig övervägande för lång-distans seglare.
Hur långt behöver du se?
För nördarna bland oss är här en enkel formel: (1,22 nautiska mil x kvadratrot av höjden på radar) + (1,22 nautiska mil x kvadratrot höjd för målet) På enkel svenska betyder det att om din båt har en radar på en i en mast som är nio meter från vattnet, och du söker på din kartplotter efter en båt med samma storlek, måste du vara inom 7,3 nautiska mil (1,22 x 3 + 1,22 x 3 = 7,32). Detta är i optimala förhållanden, och eftersom glasfiber inte är en bra reflekterande material, kanske du måste vara mycket närmare innan du ser den andra båten.
Här kommer den första avvägningen: Att installera din radar på en högre position ökar det maximala avståndet, MEN det ökar också de minsta avståndet runt din båt, vilket mål inte kan upptäckas. Om du är en fiskare och letar efter dina sportfiskekollegor (eller fåglar som slår på fisk), då vill du ha massor av räckvidd. Men om ditt huvudsakliga syfte med att köpa radar är att se närbelägna detaljer, förtöjda båtar eller stenar i din dimmiga hamn, skall du gå för prestanda på korta avstånd dvs en radom radar.
Uteffekt
Gissa vad? I radar, som på många andra områden i livet, är mer kraft bättre. Medan ökad effekt gör att du kan se längre är det mycket mindre viktigt än höjden på din antenn, höjden på ditt mål och målets förmåga att reflektera radarstrålen. Radarns styrka är viktigare i dåligt väder eftersom dimma, dugg och regn absorberar energin och minskar radarområdet.
Uteffekten för traditionell båtradar av puls typ varierar från 4kW till 25kW. Även om du fortfarande kan köpa en 2 kW eller 2,2 kW radar kommer du förmodligen ångra att du valde en radar så klen modell med bara 24 nautisk mils räckvidd. Det typiska intervallet för en 4kW radar är 48 nautiska mil (nm), så du får i vanlig ordning det du betalar för.
Simrad NSS evo3 radar inställd på 2 nm.
Två modellalternativ
Denna diskussion har hittills utelämnat de två teknologivalen du har tillgängliga när de gäller radar - vår andra avvägning som omfattar hur mycket räckvidd du behöver - den traditionella "puls" -radaren och den nya solid-state eller bredbandsradarn.
Traditionella pulsradarer använder kraftiga magnetroner för att generera mikrovågsignaler med väldigt korta impulser. Nya solid-state X-band radarteknologin använder FMCW (Frequency Modulated Continuous Wave) teknik. Tekniken, som länge används av militären och som nyligen blivit tillgänglig för kommersiellt bruk, kan liknas med CHIRP-sonar.
Solid-state eller bredbandsradar som dom också kallas sänder en kontinuerlig överföringsvåg med linjärt ökande frekvens (därav termen bredband). Vågen behåller sin frekvens när den färdas ut och reflekteras tillbaka från alla mål. När detta skeer fortsätter sändaren att sända ut en ökande frekvens. Skillnaden mellan de för närvarande överförda och mottagna frekvenserna, i kombination med den kända frekvensökningen, detta är grunden för att exakt beräka "tid för flygning" och målavstånd. Eftersom FMCW ständigt bygger upp radaråterenergi (kontra en enda ”huvudbang” – som på puls tekniken), ger detta system måldetektering överlägsen pulsradar som de samtidigt sänds vid mycket lägre energinivåer.
Solid-state radar erbjuder följande fördelar jämfört med traditionell pulsradar:
• Lägsta RF-transmission för säker, flexibel installation: radarn sänder med en mycket låg effektnivå. Exempelvis avger Navicos bredband 4G Radar mindre strålning än en genomsnittlig mobiltelefon, så radomen är säker att monteras på platser som aldrig tidigare varit möjliga. I tillägg den lägsta strömförbrukningen än någon marinradar med X-band (1,45 ampere) detta system är väl lämpat för segelbåtar och andra fartyg med begränsad batteribank. Till och med de kraftfullaste öppna radar-enheterna med solid-state, Garmin Fantom ™, sänder endast med 40 watt, jämfört med 4000 watt för en liten traditionell pulsradar.
• Förbättrad målidentifiering på korta avstånd: radar med solid-state ger bättre målupplösning, även så nära som 0,03 nm. Hamnar, prickar, förtöjda fartyg och andra viktiga mål visas med tydlighet och separering, för ökad säkerhet på nära håll. Solid-state, bredbands-tekniken eliminerar också "huvudsmällen" som på en pulsradar - den dolda "döda zonen" omedelbart runt fartyget - vilket stör måldetektering på nära håll.
• Ingen uppvärmningstid: Ingen mer väntan på 2-3 minuter för att en magnetron ska värmas upp. När mörkret faller eller dimman rullar in är du alltid redo. Perfekt för segelbåtar som vill spara ström eller båtar för ankar som inte vill köra radaren kontinuerligt.
• Maximalt räckvidd i jämförelse med tradisonell pulsradar: Trots att bredbandsradar brukade vara underlägsen den gamla skolans högeffekts pulsradar utanför tre mil eller så, tar dom in de glappet mer och mer. Navico har minskat detta problem med sin 3G-radar, fördubblat sändningseffekten för deras BR-24 och ökat räckvidden med 30 procent, till hela 24 sjömil. Deras bredband 4G ™ -radar förminskar glappet ännu mer med ett maximalt verkningsområde på 36 sjömil. Den använder också unik ”strålskärpning” för att ytterligare öka det effektiva arbetsområdet. Simrads öppna radar Halo ™ -6 listas nu som en 72 nautisk mil radar vilket är imponerande minst sagt.
Puls komprimeringsradar
Montering och installation
När du har valt model på din radar måste du välja den bästa platsen för att få maximal räckvidd, säker drift och minsta möjliga “döda viklar”. Radarn måste monteras över huvudhöjd eftersom direkt exponering av den elektromagnetiska energin som avges av en radar kan vara skadlig. (Den här varningen gäller inte lika mycket för de radiella anordningarna med låg strålning av modell solid-state som diskuterats ovan.) Den bästa platsen, vanligtvis den högsta punkten på en motorbåt, ger radaren en fri 360 ° -vy. Undvik montering nära stora master, travar eller andra fasta föremål, eftersom de kommer att ge skuggor, reflektioner eller blinda fläckar.
Segelbåtradar är monteras vanligtvis på framsidan av en mast, på en Edson- eller Scanstrut-radarmast eller en så kallad “backstay”. Gyrofäste från Seaview håller radarn i nivå, oavsett båtens vinkel (så att synen åt sidan inte begränsas om båten har högre vinkel än 12,5 °).
Inkopplingen är enkel. En dedikerad krets från elcentralen, med kabelarea mellan 1,5mm2 och 4mm2, som skyddas av en 10-30A-säkring (beroende på radarens storlek) star för strömmen. Antennen på små radomenheter drivs via displayen, ansluten med en kabel med flera ledare som innehåller positiva och negativa strömkablar. Öppna radar har ofta en separat strömskabel för sin antenn. De andra typerna av anslutningar innehåller vanligtvis en elektronisk kompass och GPS eller andra nätverkskablar. Raymarines Quantum ™ Radome är helt klart den enklaste att installera, med trådlöst Wi-Fi-nätverk ansluts den till en av deras LightHouse II multifunktionsskärmar.
Att installera radar kommer att ge dig sinnesfrid när du är på sjön speciellt under svåra förhållanden. Kalibreringen av moderna radarer sker automatiskt och inlärningskurvan är relativt kort och enkel. Det viktigaste är att välja rätt plats sedan är installationen något som I stort sett alla med genomsnittliga praktiska kunskaper klarar av. Vi hjälper självklart till med tips och tricks om ni skulle behöva hjälp med installation eller inställningar!
Kap. 2
Vad är bredbandsradar?
Ny förfinad teknik förvandlar flera decennier gammal marinradar som vi känner till den. Radikalt annorlunda än de vi tidigare har sett vid den lokala marinan, har den här nya radartekniken används inom flygbranschen i årtionden.
Dessa nya öppna radar och kompakta kupolradar ser bekanta ut, men den interna konstruktionen är avancerad, och det erbjuder några stora fördelar för båtägaren.
Det har kallats ”solid-state” radar, bredbandsradar, frekvensmodulerad kontinuerlig våg (FMCW), pulskomprimeringsradar och CHIRP. Ja, det finns små variationer, som främst är intressanta för som mest tech intresserad ibland oss. Mer information om CHIRP finns i vår kategori som heter Ekolod. Men för denna artikel syftar jag på alla dessa radarenheter som solid-state radar.
Fördelar med Solid-state Radar?
Även om du inte är intresserad av de specifika tekniska aspekterna, erbjuder solid-state radar följande fördelar:
- Du kan se mål som är närmare din båt, så nära som 18 meter framåt! Se tydligare bilder på mindre eller överlappande objekt. Du visualiserar små mål, även när de är placerade nära andra object eller i grov sjö. Att undvika kollisioner på natten eller under förhållanden med dålig sikt blev genast mycket lättare.
- Omedelbar drift innebär att det inte finns någon uppvärmningstid, så radaren är tillgänglig på några sekunder när du behöver den. Traditionell radar, med ett högeffekts vakuumrör som kallas en magnetron, behöver en lång uppvärmningsperiod på upp till tre minuter.
- Faran för potentiell strålningsexponering reduceras, eftersom RF-strålningen är en bråkdel av den som genereras av traditionell "puls" radar. Med nya solid-state-radar som sänder utgångar på 40W eller mindre, jämfört med 4 kW för en typisk liten pulsradar, är strålningsexponeringen mindre oroande. Det betyder också att du kan montera radaren på platser ombord som aldrig var möjliga förut.
- Med mindre sändningskraft drar solid-state radar mindre ström ut ur din batteribank. Den resulterande förlängda batteritider utan ladding vilket kan vara mycket viktigt vid längre seglatser och välkomnad bonus för bla seglare.
- Raymarines Quantum Radome väljer enkelt ut en navigationsmarkör nära båtens bog.
Hur fungerar en pulsradar?
För att förstå vad som är nytt i radarvärlden, tar vi en snabb titt på "old school" -radar från förr. Hjärtat i dessa radarenheter är en enhet som kallas en magnetron, ett vakuumrör som avger en extremt kort, kraftfull puls av mikrovågsstrålning, 4000 watt eller mer. Magnetron är en relativt billig teknik från andra världskriget och driver även mikrovågsugnen som värmer maten i köket.
Även om en magnetron fungerar utmärkt för att värma rester, är den en ineffektiv maskin när den används i en radar, som sprider sin energi över frekvensspektrumet i ett instabilt mönster som ändras från puls till puls. Denna metod för att generera flera kilowatt strålningsenergi måste kopplas till en relativt bred bandbreddmottagare. Detta tillåter för mycket bakgrundsbrus för att maskera de svaga signalerna från returekon, så att kvaliteten på bilden i sig begränsas av tekniken är självklart. Moderna pulsradarer, ofta märkta med “HD” eller “Digital” som en del av produktnamnet, använder högupplöst digital bearbetning för att rensa upp signalen, men problemen med gammal, analog magnetron-teknik kvarstår.
Sänder en procent av tiden, väntar radaren på ett retureko och mäter sedan exakt hur mycket tid som går innan den får de eko som reflekteras från målet. Pulsradar använder tiden för att mäta avstånd, och riktningen radarn pekar åt tidpunkten för ekots retur för att mäta position.
Bredbandssändare och låg effektnivå
I stället för att sända en enda utgångspuls sänder solid-state radar en kontinuerlig våg av stigande frekvens, en frekvensmodulerad kontinuerlig våg (FMCW). Tekniken, som länge används i militärradar och nyligen tillgänglig för kommersiellt bruk, liknar ungefär CHIRP-ekolod. Solid-state, bredbandsradar sänder en kontinuerlig överföringsvåg med linjär ökande frekvens (därav termen bredband). Vågen behåller sin frekvens när den färdas ut och reflekteras tillbaka från föremål. Under tiden fortsätter sändaren att sända ut en ökande frekvens. Den sänder ungefär tio gånger så länge som en konventionell pulsradar - cirka 1/10 av tiden - vilket hjälper till att förklara hur en solid-state, bredbandsradar överför mer energi till ett mål och uppnår en skarpare bild.
Använd frekvens, inte tid, för att mäta avstånd
Skillnaden mellan de för närvarande överförda och mottagna frekvenserna, i kombination med frekvensökningen, är hur dessa radar beräknar "flygtiden" och målavstånd. Eftersom FMCW ständigt bygger upp radarenergin (jämfört med en enda "bang" som sänds ut av en pulsradar), detta ger solid-stare radar systemets måldetektering ett överlägset övertag över den gamla pulsradarn samt att det även sänds vid mycket lägre energinivåer.
Hur väljer man rätt solid-state radar?
Om du funderar på att köpa en av dessa solid-state radar-enheter, vad har du för alternativ och hur ska du bestämma vilken du ska installera på din båt? Ett sätt att begränsa ditt val är att överväga vilket elektronikmärke du föredrar, eftersom dessa radar är byggda för att fungera bäst med utvalda kartplottrar av samma märke. Garmins Fantom ™ öppna radar fungerar med GPSMAP 7400/7600 och 8000-serien. Simrads Halo fungerar bara med sina NSS evo2 och NSO evo2 skärmar, för att ge två exempel. Den andra frågan gäller om du vill ha en radome eller en öppen radar. Om du behöver hjälp med att svara på denna fråga, se vår artikel som heter ”Marin radar för fritidsbåtar”.
Solid-state Radom
Raymarines nya Quantum-radom är också en 24-mil radar, kompatibel med deras a-, c-, e-, eS- och gS-serieskärmar. Installation förenklas med ett alternativ för trådlös Wi-Fi-kartplotteranslutning till en av deras LightHouse II-drivna skärmar (vissa versioner har också möjlighet till en fast Ethernet-anslutning). Raymarine kallar det en CHIRP-pulskomprimeringsradar.
Navicos bredband G4, samma kompakta storlek som deras G3-kupol, ökar intervallet till 36 mil, låter dig se två olika intervall samtidigt och använder en strålskärningsteknik för att förbättra nivån på målseparation.
Garmin's Fantom öppen radar
Garmin's Fantom -radar finns i 4 'och 6' storlekar, båda arbetar inom ett område på 72 nm (men med tanke på jordens krökning. Det effektiva avståndet som ett objekt kan detekteras är mycket kortare). Fantom™ använder Doppler-effekten, som Garmin kallar MotionScope™ -teknologi, för att upptäcka och markera rörliga mål, som små, snabba fartyg i din färdriktning, fågelflockar eller väderceller. Fantom radar använder både pulskomprimering och pulsutvidgning. Det finns mycket ledande teknik i alla dessa radarenheter och dessa enheter är ett stort steg framåt jämfört med konventionell magnetron-driven pulsradar.