Båtkyl & Frys

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 139

Fallande ordning
Sida
Per sida

Vad bör jag tänkt på vid köpa av båtkyl och frys?

I ditt vardagsliv så tänker du förmodligen inte särskilt mycket på din kyl och frys, dessa kommer först i fokus när de går sönder. Naturligtvis finns det andra orsaker till att du vill köpa en kyl och frys, i samband när du exempelvis ska renovera ditt gamla köket i din bostad eller liknande. Innan du bestämmer dig för vilken kyl och frys du ska köpa finns det ett flertal frågor du bör ställa innan du genomför köpet hos oss.

Några av de frågorna du bör ställa till dig själv är:

  • Vilken typ av kyl och frys behöver du till båten?
  • Hur mycket får vitvarorna kosta?
  • Vilken storlek ska kylen och frysen ha?
  • Vill du spara pengar på att införskaffa en modell som är energisnål?
  • Vilka funktioner behöver kylen och frysen ha?
  • Ska kyl- och frysskåpet vara front- eller toppöppnande?

När du har svaren på dessa frågor så kommer det bli betydligt lättare för att välja rätt modell av kyl och frys hos oss. Vi erbjuder nämligen allt från fristående skåp och boxar, till integrerade och portabla frys/kylboxar. Vår kylar och frysar finns i olika storlekar som är skräddasydda för vilka ändamål din kyl och frys ska nyttjas till. Likaså finns våra produkter i varierande prisklasser som passar alla plånböcker!

Varför köpa Integrerad kyl och frys?

Vid köp av ett fristående skåp eller box innebär att du kan själv avgöra vart du vill ställa dem. Att ha en kyl och frys som är integrerat gör inredningen i ditt kök, husvagn eller båt bli mer estetiskt tilltalande och stilfullt. När det gäller köp av dessa produkter som ska integreras finns det vissa begränsningar gällande storlek och funktion. Eftersom du kommer inte ha tillgång till de användbara lösningar som finns på marknaden inte kan nyttjas när kyl och frys är integrerat i ett skåp.

Integrerade kylar och frysar är mindre i volym och storlek. Våra integrerade kylar och frysar är frostfria, vilket innebär att du inte behöver tänka på att avfrosta vitvarorna manuellt. Det unika systemet för att hålla kyl/frys fri från frost sker automatiskt i en cykel. Allt spillvatten leds bort och kommer dunsta bort bakom skåpet/boxen.

En integrerad kyl och frys kan vara lösningen om du har utrymme som är trånga, under bänkskivor eller underskåp som inte används annars. Det du bör låta någon som har kunskaperna att inställa denna typ av skåp gör jobbet, med tanke på installationen sker i ett utrymme och det bildas värme och kan bli fuktigt.

Vad skall jag tänka på att vid köp av kyl/frys till båten?

Oavsett vilken typ av kyl och frys du köper hos oss finns det speciella saker som du bör tänka på för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Det finns alltid en risk att din kyl eller frys kan börja läcka. Detta speciellt om strömmen försvinner på de ställen du inte befinner dig så ofta. Därför bör underlaget klara av om kylen/frysen vid läckage. Det skadar aldrig att kontrollera om skåpet eller boxen läcker, vilket leder till att du inte enbart livslängden blir kortare. Likaså kommer energiförbrukningen ökas.

Du bör se till att ditt skåp eller box har tillräckligt med luftförsörjning, annars riskerar livslängden på kylen och frysen förkortas. Följ därför tillverkarens rekommendation. Har du ett större kylskåp bör du inte sätta in alltför tunga saker i dörren eller monterar en tung snickerilucka på dörren, eftersom det kan leda till att dörren riskera bli sned och inte ger fullgod tätning.

För att minimera ryck vid öppnandet av kylskåps- och frysdörr går det att montera en öppningshjälp på handtaget. Det gör att det bli lättare för dig att öppna dörren, samtidigt som du undviker risken att något går sönder eller spills ut bland de sakerna som förvaras i dörrens fack.

Hur får jag lägre energiförbrukning på mitt kylskåp?

Du bör tänka på är att både kyl och frys behöver ha en låg energiförbrukning, speciellt om du inte har fri tillgång till el. Faktum är att kylskåp eller frysboxar är en av de vitvaror som drar mest ström i ett hushåll  eftersom de används 24 timmar om dygnet. Ju större kyl eller frys du har, desto mer energi går det åt för att hålla din mat kall. Därför gäller det se till att du köper så energisnålt som möjligt hos oss.

Det finns några smarta tips som du kan tänka på för att få den lägsta möjliga energianvändning. Börja med att kontrollera vilken temperatur du har i vitvarorna. För kyl rekommenderas det att du har +5 grader och frysen bör det vara –18 grader kallt. Har du dessa temperaturerna är du säker på att du både har en bra förvaring av din mat samtidigt som du har låg energiförbrukning,

Likaså bör du ha koll på att temperaturen är konstant eftersom förbrukningen av energin minskar. För varje grad som det blir kallare i frysen ökas energianvändningen med fem procent. Därför bör du alltid se till att tillagad mat har svalnat innan du sätter in den i kylskåpet eller lägger i frysen. Du bör frosta av frysen med jämna mellanrum. Undvik att placera skåp eller box vid sidan om en spis eller ugn, eftersom vitvarorna kommer att bli påverkade till att förbruka mer energi.

Vilket kylskåp skall jag köpa?

Det har ingen betydelse om du är privatperson eller företagare, så har du möjligheten att hitta den bästa lösning för dig att kyla och frysa maten på allra bästa sätt. Våra vitvaror är prisvärda och du har alltid möjligheten att få en personlig service för att du ska få den optimala lösningen för din nya kyl och frys oberoende vart dessa ska placeras.

Behöver du någonsin tillbehör eller reservdelar, hittar du även det hos oss för rimliga priser. Oavsett vad du behöver kan du beställa smidigt och lätt det du i vår webbshop, betala och sedan kommer din kyl, frys, tillbehör och reservdelar hem till dig. Hos oss är det enkelt för dig att handla och vi erbjuder dig vitvaror för att bevara din mat och dryck optimalt utan att kvaliteten påverkas!

 

Eftersom kylning är ett stort ämna har vi gjort ytterligare en artikel i ämnet som är en lite mer djupdykning än vad du läst hittills. 

Kyla i båten

Kylning är temperatursänkningen av ett ämne under omgivningstemperaturen. Kylskåp och luftkonditioneringsapparater genererar inte kyla, men de tar bort värme från en plats och för den till en annan. Alla båtägare uppskattar kylning, från den mest grundläggande kylryggsäcken till det mest avancerade kylskåp för långfärdsbåtar. Utan att gå in på för mycket tekniska detaljer kommer vi att diskutera vilken typ som passar dina båtbehov.

Grundläggande information om kylning

 

 

Kylsystem innehåller vanligtvis fem komponenter: en kompressor (huvudsakligen en pump), värmeväxlarrör utanför enheten (kondensorn), en expansionsventil, värmeväxlarrör inuti lådan med maten (förångaren) och en icke-giftig fluorerad etan-kemikalie (R-134a) som kallas köldmedia. En termostat kontrollerar systemet.

Inuti detta stängda system omvandlas köldmediet från gas till vätska och åter till gas, och medan den genomgår förändringen av aggregationstillstånd släpper den ut och absorberar värme. Processen börjar med att kompressorn trycksätter köldmediet. Den varma högtrycksgasen färdas genom en uppsättning serpentin- eller lindade kopparkondensorrör där den kondenseras till flytande form och släpper ut värme (den latenta kondensvärmen) i miljön, detta med hjälp av kylning av en fläkt, ett havsvattenkylsystem för tropiska klimat, eller både luft- och vattenkylning (i större system som SuperColdMachine).

Köldmediet, som släpps ut genom en liten öppning som kallas en expansionsventil in i systemets lågtryckssida, förvandlas en än gång till en gas och absorberar värme medan det ändrar aggregationstillstånd. Den expanderande kemikalien absorberar värme från förångarens stora ytarea när den åker igenom ännu ett koppar- eller aluminiumrör inuti kylskåpet. Liksom behållaren med flytande propan till din grill blir kylmediet väldigt kallt, eftersom det blir en gas, och mirakulöst kyler din Falcon, mjölk eller flaska med bubbel.

Vakuumet från kompressorn suger tillbaka den kalla gasen och cykeln upprepas så länge kompressorn är igång. Kylskåpet värms upp (med en hastighet som beror på lådans storlek, effektiviteten hos isoleringen och omgivningstemperaturen) och kompressorns cykler fortsätter, svalkar det och är vanligtvis i drift cirka 20 till 30 minuter varje timme. Detta kallas arbetscykeln.

Vilken typ av båtliv lever du?

Dina kylbehov varierar beroende på hur mycket tid du spenderar på din båt, dess storlek, om det är en motor- eller segelbåt och klimatet - tempererat eller tropiskt. Många av oss drömmer om en kryssning runt om i världen, men i själva verket lagar de flesta av oss sällan mat ombord. En kylbox är bra för dag- och helganvändning och är prisvärd. För längre utflykter använder motorbåtar inbyggda frontmatade kylar/frysar. Segelbåtar har kylskåp som öppnas uppifrån, vanligtvis ett isskåp med kraftomvandling, eftersom de kan vara i krängningsvinklar upp till 30°.

Kommer det att passa i din båt?

Att montera ditt kylskåp på plats kan vara en fråga om exakt storlek om du byter ut ett inbyggt kylskåp/frys med specifika utskärningsdimensioner, placerar en kylbox bakom trappan eller monterar en fjärrmonterad kompressor under bänken i kabyssen. I dessa fall måste du göra mätningar innan du köper enheten.

Vilken typ av strömkälla?

De vanligaste alternativen är 12V eller 24V DC, 230V AC eller motordriven. De flesta elektriska frontmatade kylar/frysar och bärbara kompressorkylare/frysar drivs av "universalspänning" och kan automatiskt växla mellan AC-landström och DC-batterier. Dometic och Isotherm kylskåp inkluderar elektroniska styrmoduler som automatiskt växlar mellan 12V och 24V DC-drift. De flesta kylskåp drar cirka 5A när kompressorerna är igång (under "arbetscykeln"), och deras termostater sätter på och stänger av dem med ett mellanrum som beror på effektiviteten hos isoleringen och omgivningstemperaturen.

Strömtillgängligheten varierar beroende på båttyp. Motorbåtar genererar ständigt elkraft när de körs, så deras enda begränsningar uppstår när de är förankrade bortom landström och drivs av sina batterier. Segelbåtar, särskilt långfärdsbåtar, kräver mycket effektiva system för att minimera behovet av drift med batteriladdad motor.

Olika typer av kylskåp

Kylboxar:  De flesta som kör båt på helgen kan hålla maten kall med en bärbar eller inbyggt isskåp - båda är enkla, billiga och har inga mekaniska delar att montera ner. Fiskare använder kylboxar för att lagra fångsten eller hålla fryst bete färskt. Kylboxar är användbara som extra matlagringsutrymme ombord på större båtar för att utöka kryssningens räckvidd.

Deras kapacitet klassificeras i liter (l). De bäst isolerade modellerna i från Isotherm är dimensionerade för att hålla is i fem dagar vid 90°F (32°C). Vi har sett att detta påstående är skäligen trovärdigt under utflykter med trailerbåt då det är varmt om vi är noga med att hålla lådan stängd så mycket som möjligt.

Bärbara kompressorkylare/frysar: Enheter som Isotherm TB-serien bärbara enheter är kompressordrivna kylar/frysar med elektronisk temperaturreglering och pålitliga Secop / Danfoss BDF-kompressorer. De kan frysas ned till 0°F (-17,8°C) och når vanligtvis frysningstemperatur på cirka en timme. Fördelar är deras prestanda, AC/DC "universell spänning" och bärbarhet, vilket gör dem användbara i stadsjeepen såväl som i båten. Nackdelar är deras vikt (22,5 kg för en med en storlek på 55 liter plus din mat, exempelvis) och relativt höga kostnader. Isotherm tillverkar modeller i storlekar från 18 liter upp till 130 liter.

Frontmatade kylar/frysar: Kylskåp som Isotherm-enheterna är installerade som originalutrustning på tusentals båtar och har höger- och vänsterhängda gångjärn och automatisk växling mellan AC-landström och 12/24V DC. För de tekniskt sinnade: deras rotationskompressorer drivs av 16V 50Hz växelström, med separata växelström- och likströmskretsar (batteriström omvandlas med en växelriktare). Isotherm rekommenderar att likströmmen kommer direkt från en batteribank och inte från en batteriladdare eller omvandlare för att skydda den interna växelriktaren. 

Ismaskin:  Ismaskinerna är populära på stora båtar och producerar mycket mer is på en dag än ett vanligt kylskåp. Stora båtar används ofta för underhållning, och dessa 110V- eller 220V AC-enheter som placeras under disken producerar över 8 kg is varje dag och drar lite ström.

Gör-det-själv-system

Isskåpsomvandlingar

 

 

Dessa enheter omvandlar ett befintligt isskåp (vanligtvis på en segelbåt) till en kyl/frys. Kompressorn och förångarenheterna säljs separat vilket låter dig välja en kompressor som matchar prestandakraven och en förångare med en stil och storlek som passar ditt befintliga isskåp. Kompressorerna och ledningarna är förladdade med ozonvänlig R134a-kylvätska och har speciella snabbkopplingsbeslag för montering. Dessa enheter är mångsidiga, effektiva och kompakta, men de är ganska dyra och kräver ett välisolerat isskåp. Dessa enheter drar vanligtvis cirka 5A vid 12V DC när de körs, men med en korrekt isolerad box kan den genomsnittliga strömförbrukningen vara så lite som 2A. En vanlig kyl-arbetscykel för en Ice Maker med 3-tums-isolering kör kompressorn 40% av tiden.

Luftkylning kontra vattenkylning: Kommer du ihåg att vi berättade för dig att kylsystem inte skapar kyla utan för värme från en plats till en annan? Detta koncept är mycket viktigt vid utformningen av ett system för isskåpsomvandling. Två komponenter i ditt system, kompressorn och kondensorn, blir varma och kräver ett kylsystem för att avleda värmen. De två val du har är luftkylning eller vattenkylning.

Luftkylda kompressorer fungerar bra i svala eller tempererade klimat. Kombination av luft- och vattenkylda kompressorer är bäst och ger längre livslängd om du installerar kompressorn i maskinrummet eller ett annat trångt utrymme eller reser till tropiska klimat.

Luftkylda kondensorer blir mindre effektiva när omgivningens lufttemperatur stiger. Värmen som avlägsnas från isskåpet av förångaren överförs till luften runt kondenseringsenheten. Vid temperaturer över cirka 35°C kommer enheten att köras nästan konstant, använda upp batteriet och inte bli tillräckligt sval. Vattenkylningsläge ger kortare "på"-tider och lägre genomsnittlig strömstyrka. Under tropiska förhållanden kan den totala dagliga energiförbrukningen minskas från 25 till 40 %.

Batterikapacitet som krävs: Att installera ett 12V-omvandlingssystem på en typisk 35-fots segelbåt kommer sannolikt att orsaka en tredubbling av den dagliga batteriförbrukningen i ditt system. Till exempel rekommenderar Isotherm följande amp/timme-kapacitet för huvudbanken som försörjer deras ColdMachine: Hobby / fritidsbåt 25 fot – 35 fot, som sällan är borta från hamnen längre än över natten... minst 200 Ah; yrkesbåtar och större segelbåtar 30 fot – 50 fot, ofta ligger till sjöss i en vecka eller mer... minst 300 Ah; Charterbåt eller tropikbaserad båtar som körs i varma klimat och kräver större mängder isbitar och frysta livsmedel... minst 400 Ah - med högeffektsgenerator och batteriövervakningssystem.

 

Holding Plate Systems

 

Holding plate systems, som liknar isskåpsomvandling, uppnår högsta effektivitet, vilket gör att dessa enheter från Isotherm är populära för längre kryssningar. En hållplatta (eller kallplatta) innehåller förångarspolare inneslutna i en metallbox fylld med en eutektisk lösning (ett "lättsmält" ämne med en fryspunkt under 32°F (0°C), liknande den "blue ice"-gel som används i kylpåsar).

Plattan är 1 till 4 tum tjock, vilket är rätt annorlunda än de tunna och mer ömtåliga förångningsplattorna av aluminium som finns i hushållsapparater och isskåpsomvandlingssatser. "Driftcykeln" eller frekvensen för kompressordrift beror på den omgivande temperaturen, storleken och isoleringseffektiviteten hos isskåpet.

Holding plate systems är dyra, men använder ungefär hälften av ampertimmarna som ett typiskt isskåpsomvandlingssystem gör och har arbetscykler på ett par timmar per dag. Vi saluför 12V, motordrivna och kombinations-12V-motordrivna system från Technautics.

Vakuumpaneler som kan eftermonteras inuti det gamla isskåpet, till exempel Technautics VacuPanels, är det nuvarande toppmoderna isoleringsmaterialet. De finns i 12x12-tums- eller 12x24-tumsstorlekar med en tjocklek på 1/2 tum eller 1 tum. De är något ömtåliga, och en vass utskjutande del, som en plåtskruv som skruvas in på fel plats, kan sätta en vakuumpanel ur drift. Många kryssare använder dem som extra isolering i kombination med flera tum skum så att det fortfarande finns kvar lite effektiv isolering i skåpet om vakuumpanelen går sönder.

Hur kallt ska det vara i ett kylskåp?

Bakterier finns i nästan alla livsmedel. Kyla dödar inte bakterierna, det saktar enbart ner deras tillväxt. Ju kallare temperatur, desto långsammare blir tillväxten. De flesta livsmedel håller i en rimlig tid, cirka två veckor, i kylskåp vid 4°C.

För längre förvaring är det nödvändigt att frysa maten. Köttet håller i flera månader vid 0°F (-18°C). Om din frys är tillräckligt kall för att hålla glass fryst är den i allmänhet tillräckligt kall för att bevara kött.

Kylbox/kylskåpsisolering

Det mest effektiva sättet att förbättra effektiviteten hos ett isskåp eller kylskåp är att öka isoleringen. För våra tekniska läsare är värmeöverföringsekvationen:

Ismaskin för båt

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB