;

FRI FRAKT!

Vid alla ordrar över 1000kr.

KÖP MED FAKTURA!

Handla med faktura och betala efter du fått varan!

ÖPPET KÖP

Vi erbjuder 14 dagar öppet köp

Aluminiumbåtar

Varför köpa en aluminiumbåt?


Aluminium är ett extremt starkt material som gör aluminiumbåtar i stort sett hel underhållsfria, med minimalt underhåll och en lång båtsäsong för ägaren. Speciellt i Norden med våra steniga stränder och ibland grunt vatten, dessutom varierande och krävande väderförhållanden, här är aluminiumbåtar det bästa alternativet. Detta är anledningen till att aluminiumbåtar föredras av Statiliga myndigheter, sök och räddning organisationer och institutet för havsforskning.

Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 86

Sida
Per sida
Fallande ordning
 1. Ventum 750 Nordic Edition - V750 Ventum 750 Nordic Edition - V750
  -8%
  Ventum 750 Nordic Edition
  Ordinarie pris 749 000 kr Reducerat pris 689 000 kr
  I lager (3-6 dagar)
 2. Åror aluminium 240 cm
  590 kr
  Beställningsvara
 3. Åror aluminium  300 cm
  749 kr
  Beställningsvara
 4. Dyvika Oskwig
  80 kr
  Beställningsvara
 5. Åror aluminium 210 cm
  550 kr
  Beställningsvara
 6. Golvdurk 365 Catch
  2 595 kr
  Beställningsvara
 7. Golvdurk Oskwig 370S
  1 995 kr
  Beställningsvara
 8. Golvdurk Oskwig 440S
  2 295 kr
  Beställningsvara
 9. Styrväxel T67
  595 kr
  Beställningsvara
 10. Årklyka Oskwig 370,440
  70 kr
  Beställningsvara
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 86

Sida
Per sida
Fallande ordning

Fördelar med aluminiumbåtar framför glasfiberbåtar (GRP).

Livslängd

Båtar av aluminium har uppenbarligen den längsta livslängden för de två. En mycket hög materialstyrka, god korrosionsbeständighet och andra fördelar med aluminium gör det möjligt för en aluminiumbåt att leva minst 30–40 år. Denna livslängd resulterar också i en väldigt låg visuell försämring och ett högt återförsäljningsvärde.

 

Effekter

GRP-materialet är extremt sprött och utsätts således lätt för skador och skrickor medans aluminium har avsevärd högre stryktålighet, dvs förmågan att motstå permanent deformation utan brottskador. Det beror på att aluminium har låg elasticitetsmodul, det absorberar stötenergin och förhindrar skador.

 

Vikt

Aluminiumbåtar är 30 till 40% lättare än glasfiberbåtar och 45% till 55% lättare än stålbåtar. Denna viktbesparing ger många fördelar, inklusive lägre bränsleförbrukning, högre hastigheter och större nyttolast. Mindre vikt gör det också lättare att transportera och hantera båten i land.

 

Sol exponering

Aluminium påverkas inte av ultravioletta strålar från solen, vilket kan skada fiberglasbågelcoaten, skrovet och den underliggande strukturen. Detta gör glasfiberbåtar ömtåliga över tid och omfattande underhåll i form av pollering och vaxning är ett måste för att glasfiberbåtar skall hållsa sig i gott skick.

 

Brandfara

Aluminium brinner inte alls. GRP-båtar innehåller oljebaserade hartser som brinner mycket kraftigt. Brandhämmande harts finns i en del båtar som gör dem svårare att "tända", men ändå är branden väldigt energisk när den väl har börjat.

 

Miljövänlig

Aluminium är 100% återvinningsbart vilket gör det till ett mer miljövänligt material att använda än glasfiber. Återvinningen av glasfiber är en lång, mer komplicerad, mindre effektiv (~ 80%) och dyr process, vilket gör dumpning av kasserade glasfiberbåtar till ett problem som det Svenska miljödepartementet har visat sin oro över.

 

Så om du funderar över dina val mellan de olika alternativen tycker iaf vi valet är självklart! En Aluminiumbåt!